Pindurok élete, gondolatai és az őket körülvevő játékok

Pindur Sztorik

Mit vegyünk a gyereknek, ha már mindene megvan?

2018. május 15. - Játékok

Játékvásárlás során gyakran felmerülő probléma, hogy szeretnénk meglepni valamivel egy rokon kisgyereket, vagy éppen a saját apróságunkat, de egyszerűen már „mindene van”. Nem tudjuk, hogy mi az, amivel nem lövünk mellé, ami esetleg nincs meg, de mégis szeretnénk olyasmit vásárolni, amit nem fog két perccel később a sarokba hajítani. Ha Te is gyakran szembesülsz ezzel a dilemmával, jó hírünk van: ebben a cikkben megpróbálunk ötleteket adni a sikeres és okos vásárláshoz.

boritokep_1.jpg

 

Kiindulási alap: az érdeklődési kör

 
A gyerek érdeklődési köre mindig az első, amikor nem célzottan keresünk egy bizonyos játékot vagy játéktípust. Sokszor a nemi elkülönítés nem elég, hiszen nagyon sok kisfiú szeret főzős vagy éppen takarítós játékokkal játszani, ahogy a kislányoknak is lehet kedvence például egy távirányító autó. Valószínűleg a játékboltokban is ez lesz az első kérdése a segítőkész eladóknak. Mivel szeret a gyerek játszani?

Ha nem ismerjük olyan jól a gyereket, akkor érdemes arról érdeklődnünk, hogy mi az, amit az ő korosztályában a legtöbben keresnek, szívesen vásárolnak. Ebben a játékboltokban általában tudnak nekünk azonnali segítséget nyújtani. Ha azonban interneten keresztül böngészünk, akkor a keresési szűrőt beállíthatjuk úgy, hogy népszerűség szerint a legnépszerűbb játékok listája jelenjen meg a képernyőn. Ezzel nem csak bizonyos játékok sikerességét tudjuk némileg megszűrni, de a találatok között böngészve akár olyan ötletet is kaphatunk, amire saját magunktól nem is gondoltunk volna.

Ellenőrizzük a fogyóeszközöket!

 
Egy gyerekszobában is léteznek fogyóeszközök, amiket alkalmanként muszáj (vagy legalább is érdemes) felújítani vagy pótolni.

  • Ellenőrizzük a gyerek ceruzáit, filctollait, zsírkrétáit! Ha úgy látjuk, hogy kezdenek ki- vagy elfogyni, egy új írószer készlettel mindig mosolyt csalhatunk a gyerek arcára.
  • Egy új buborékfújó játék vagy az abba való buborékfújó utántöltő folyadék szezonális ugyan, de tavasztól őszig gyakorlatilag bármikor sikert arathatunk vele. Ha nagyon szeretnénk hősökké válni, választhatunk automata buborékfújó játékot is.
  • Hasonló a helyzet a gyurmákkal. A gyakorlat szerint néhány új tégely gyurma még soha nem volt felesleges vásárlás akkor sem, ha alapvetően olyan gyurmákat használunk, amik nem száradnak ki.

 

 crayons-coloring-book-coloring-book-159579.jpeg

 

Kövessük az aktuális trendeket!

Akár sokat nézünk mesecsatornát, akár nem, a gyerek előbb-vagy utóbb kapcsolatba fog kerülni az aktuális trendi játékok bűvkörével. Olyanokkal, amik a klasszikus értelemben véve szájhagyomány útján terjednek (például a fidget spinner), és már minden barátjuknak van belőle legalább kettő, és olyanokkal, amiket a TV reklámok tesznek népszerűvé. Itt nehéz meghatározni egy konkrét árkategóriát, hiszen ezek a játékok általában drágábbak, de az olyan apróságok, mint például a mostanság népszerű slime, azaz ragacs csodák már pénztárcabarát áron is beszerezhetőek. Ezekből akár többet is vásárolhatunk, szépen lassan adagolva, hiszen nagyon sokféle színben, formában és variációban kaphatóak (csillámos, színváltós, világítós, illatos…). Ezekben a gyűjthető játékokban tényleg az a jó, hogy ha a gyerekek egyszer rájuk kapnak, viszonylag hosszú ideig nem kell törnünk a fejünket újabb meglepetéseken.

Kiegészítők már meglévő játékokhoz


Itt lehet némi átfedés a fogyóeszközökkel, ám ebben az esetben lehetőségünk van arra, hogy értékében magasabb, tartalmasabb meglepetést válasszunk. Már meglévő játékhoz vásárolni azért jó, mert helyet spórolunk vele és növeljük a régi játék élettartamát is. Amikor a gyerek ráun valamire, a legtöbb esetben nem szükségszerű lecserélni – elég valamivel felfrissíteni időnként, hogy újra felkeltsük az érdeklődését.

  • Választhatunk például új bútorokat vagy babákat egy már meglévő babaházhoz. Körbenézhetünk még a játékbaba kiegészítők terén is olyan dolgok irányába, mint egy új babaruha, játék etetőkészlet vagy egy műanyag fürdőkád babázáshoz.
  • Ha van már otthon vonatkészlet fából, azt bármikor lehet bővíteni különlegesebb fa vonatsínekkel, mint például kereszteződésekkel vagy lejtőkkel. Léteznek elemmel működő mozdonyok is, mágnessel működő tehervonatok, játék sorompók, közlekedési táblák vagy egyéb tereptárgyak a vonatos játék mellé.
  • Játék ételek! Rengeteg típusú kiegészítőt vásárolhatunk akár van otthon játékkonyha, akár nincs. Az anyagok tekintetében is van választásunk, hiszen műanyagból és fából is elérhetőek ezek a játékok. Nem csak a klasszikus zöldség-gyümölcs készletekről van szó. Léteznek süteménykülönlegességek is, torták, egyéb készételek, amikkel még színesebbé varázsolhatjuk a játékot.
  • Nagyon sok társasjáték mellé vásárolhatunk kiegészítőt. A fejlesztő játékok közt is léteznek sorozatok, amikor ugyanabból a termékcsaládból más-más témában juthatunk hozzá egy újabb darabhoz.


blur-board-game-challenge-207924.jpg

Maradjunk a meséknél

Szerencsére (vagy éppen nem) a rajzfilmes márkák nagyon gyakran jelentetnek meg újdonságot a játékaik között, ezért szinte mindig van miből válogatnunk. Ha tudjuk, hogy a gyerek melyik mesét szereti, akkor szinte bármikor találunk olcsóbb vagy drágább meglepetést számára, amin kedvenc mesefigurái díszelegnek. Ilyenek lehetnek például a színezők, kreatív készletek, plüssök is. Ha hirtelen van szükségünk valami apróságra, akkor a rajzfilmes témájú matricacsomagok vagy tetoválások akár még életet is menthetnek.

 

A kreatív játék sosem kidobott pénz

Már utaltunk rá, hogy a kreatív játékok nem feltétlenül a színezőket vagy az ékszerkészítőket jelentik. Az építős, barkácsolós játékok ugyanezt váltják ki a fiúknál, sőt, olyan készleteket is találhatunk, amikkel a helyes ollóval való vágást vagy ragasztást gyakorolhatják a gyerekek játékos formában. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogyha a gyerek keveset rajzol, akkor akár az iskolában is lemaradhat, hiszen problémái lehetnek az írással, hiszen a ceruzafogáshoz használt kézizmai nem lesznek eléggé jó edzésben. Emellett a kézügyesség és a műszaki rálátás is olyan képességek, amik alapjait kreatív játékokkal sajátíthatunk el és fejleszthetünk a későbbiekben is, amennyiben szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://pindursztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2913908280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása