Pindurok élete, gondolatai és az őket körülvevő játékok

Pindur Sztorik

Hogyan legyen kellemes gyerekkel a repülőút?

2018. május 22. - Játékok

A gyerekkel való utazás már önmagában is tartogat kihívásokat, de a repülőút különösen nagy falat tud lenni. Nem árt felkészülni rá, főleg akkor, ha először megyünk nyaralni így, hiszen rengeteg akadállyal kell megküzdenünk. Ha szerencsénk van, és maga az út nem túl hosszú, a reptéri várakozás akkor is nagy falat lehet, és az új, elsőre akár nagyon ijesztő élmény befogadása a kicsiknek sem egyszerű, ezért fontos, hogy a családunk és a többi utas számára is a lehető leggördülékenyebbé tegyük a műveletet.

 

borito_blogra.jpg

 

Beszéljünk a repülésről

 

Már a nyaralás megtervezésekor érdemes beszélgetni a repülésről és az utazás koreográfiájáról. A repülés sok felnőtt számára is szorongással jár, hiszen nem csak a szervezetünket viseli meg, hanem a katasztrófáktól való félelmünk is radikálisan felerősödhet. Mondjuk el a gyereknek, hogy milyen élményekre számíthat! Kezdjük azzal, hogy a reptéren nagyon sokat kell várakozni, és indokoljuk meg azzal, hogy mindez a biztonságos utazás érdekében történik. Ilyenkor ellenőrizni kell a légcsavarokat, az üzemanyag szintet, átnézik azokat a részeket amikkel gond lehet.

A legkritikusabb mindig a fel- és leszállás, hiszen az ilyenkor tapasztalható tünetek (fülfájás, feszítés, dugulás) még egy nyugodtabb gyereknél is erőteljes ijedtséget válthatnak ki. Osszuk meg gyermekünkkel, hogy ezek teljesen természetes és múlandó dolgok, ráadásul anya és apa is érzik őket, ezzel is tudatosítva benne, hogy nincs egyedül.

Vigyünk magunkkal erre a dugulásos esetre rágót, vagy gyerek rágót magunknál tartani. 

Érdemes előre gondoskodni az esetleges segítségről, nagyon jó játékos könyvek vannak arról, hogy hogyan repüljünk gyerekkel. Az Építsd fel - Repülőtér 3D-s kreatív foglalkoztató könyv teljes betekintést ad repterek működésébe. 

epitsd-fel-repuloter-babilon.jpg

"Építsd fel a nyüzsgő repülőteret, a kifutópályát, rakd össze a repülőgépeket és a különféle járgányokat! Máris kezdődhet a játék! Tudni szeretnéd, hogy mi zajlik nap mint nap a repülőtéren? A dobozban gazdagon illusztrált, ismeretekben bővelkedő könyvet is találsz, amiből minden kiderül."

 

A terminál

 

Valljuk be őszintén, a reptéri biztonsági ellenőrzés és a terminálban eltöltött várakozási idő (főként a nyári melegben) felnőttként is idegőrlő, ha nem vagyunk hozzászokva. Adjunk hozzá még egy gyereket, akinek a türelmét igencsak próbára fogja tenni a helyzet, és készüljünk fel az esetleges nyűgösségre vagy elkószálásra. A legfontosabb a biztonság (és ugye ez minden helyzetre igaz), éppen ezért valamilyen típusú "jelölőcímke" használata erősen javallott. A legjobb talán egy csuklóra rögzíthető infoband, amit egyébként az egész nyaralás alatt használhatunk. A gyerek nem tudja levenni, többször használatos, víz- és strapaálló, ráadásul filléres tétel, viszont egy esetleges elkószáláskor akár életmentő is lehet. 

Amennyire tudjuk, próbáljuk meg lekötni a csemetéket. Szerencsére a legtöbb reptéren óriási üvegpaneleken keresztül nézhetjük a repülőgépeket, akár még fel- és leszállás közben is. Ilyen közelről látni egy ilyen hatalmas járművet igazi extázis lehet a gyerkőcnek, éppen ezért ne sajnáljuk az időt arra, hogy az üvegre tapasztott kezekkel akár még mi magunk is elámuljunk a látványban. Hamarosan egyébként is rajta fogunk ülni egy ilyen óriáson, motiváljuk ezzel

 

A szerepjáték kincsei

 

A legjobb figyelemelterelés az, ha aktívan le tudjuk kötni valamivel a stresszes gyereket, amire egy ilyen helyzetben a legjobb megoldás a szerepjáték bevonása lehet. A legkritikusabb pillanat valószínűleg a felszállás lesz, de ha szükségét érezzük, akkor akár már a check-in alatti időszakban is elkezdhetjük a bemelegítést. Ha van már bármilyen közös kis játékunk, amit be tudunk illeszteni a helyzetbe, talán az a legjobb. Ha újítani szeretnénk, akkor irányítsuk a figyelmet a helyzet felé, és játsszunk pilótásat! Csináljunk pilótát a gyerekből, meséljük el, hogy miként fog zajlani a felszállás, és tegyünk úgy, mintha ő maga lenne a kapitány. Ha a kézipoggyász megengedi, akkor néhány apróságot is magunkkal vihetünk, amivel még inkább imitálhatjuk ezt a nemes és felelősségteljes hivatást.

  • Szerezzünk egy pilóta sapkát! Ruházzuk fel egy kapitány jellemvonásaival a gyereket: fegyelmezett, felelősségteljes, türelmes és persze kivételesen okos és bátor, hiszen a teljes legénység és az összes utas biztonsága az ő kezében van!
  • Hogy legyen mibe kapaszkodnia a kicsi ujjaknak, jó, ha van a zsebünkben egy kicsi játék repülőgép modell, amivel szintén levezethetjük a feszültséget. Ez később, felszállás után is jól fog jönni, hiszen lesz egy tárgy, amivel a kis kapitány el tudja játszani a gép haladását utazás közben.
  • Egy kis méretű bébi kormány és a gyerek fantáziája még inkább segíthet a játékban. Ha esetleg valamiért nem tudjuk felvinni magunkkal a fedélzetre, egy kiürült ásványvizes flakon is remekül megállja a helyét, ha a botkormány eljátszásáról van szó.
  • Lehet ő a légiutaskísérőnk. Apa az egyik padsorba ül, anya a másikba, és a gyerkőc szállítja a frissítőt a sorok között.

 

pexels-photo-352902.jpeg

 

A tudományos megközelítés

 

Nagyobb gyerekeknél javasoljuk, hogy próbáljuk meg a repülést, mint tudományt bevonni az utazásba. Készüljünk fel, és meséljük el legjobb tudásunk szerint, hogy hogyan működik a repülőgép! Vigyünk magunkkal a fedélzetre olyan könyvet, térképet, albumot vagy bármilyen földgömböt ábrázoló apróságot, amiben akár a haladási irányunkat is nyomon tudjuk követni. Beszélgethetünk olyan dolgokról is, mint a célállomás különlegességei vagy az esetleges időzónák váltakozásának miértjei az otthonunk és a nyaralás helyszíne között.

 

Mozgás

 

Idillikus elképzelés, hogy a gyermek a váróban szépen ülve várja a becsekkolást a többi utas között. A tapasztalat inkább az, hogy rohangálni szeretnének, minél messzebbre, ezzel pedig a többi utas, és a mi határainkat feszegetik. El lehet azon is gondolkodni, hogy otthon nem tömjük tele a pocakját, hanem majd a reptéren eszünk, mert azzal is telik az idő. 

Játszhatunk repül a repül a ... játékot, vagy tűz víz repülőt, de akár szójátékokat is. 

 

Amiben reménykedünk...

 

  • Egy olyan pozitívan meghatározó repülési élmény kialakításában, ami meghatározza a gyerek későbbi hozzáállását a repülőn való utazáshoz.
  • Ha hosszabb útra indulunk, akkor abban, hogy a gyerek nem a stressztől, hanem a játékos izgalomtól elpilledve fogja átaludni az út nagy részét.
  • A gyerek szociális fejlődésében, abban, hogy erőteljesebbé válik benne a társas viselkedés azon szabálya, hogy tekintettel tudunk lenni szeretteink és utastársaink nyugalmára.

 

Rajtunk áll, hogy a saját energiánkat a fegyelmezésbe vagy a kreatív fejlesztésbe fektetjük-e bele. Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy szabjátok testre a tanácsainkat, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek a saját, személyes körülményeitekbe és eddigi tapasztalataitokba.

 

Nektek van valami jól bevált módszeretek? Osszátok meg velünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://pindursztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6013992116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása