Pindurok élete, gondolatai és az őket körülvevő játékok

Pindur Sztorik

5 remek társasjáték, amit az egész család játszhat

2018. május 15. - Játékok

A pünkösdi hosszú hétvége időjárása még tartogathat számunkra meglepetéseket, éppen ezért nem árt felkészülni arra az esetre, hogy otthon kell töltenünk a pihenést. Ajánlunk nektek öt olyan társasjátékot, amit bármikor elővehettek, és a játék végére mindenki garantáltan remekül fogja érezni magát, természetesen nem csak ezen a hétvégén.

 facebook_borito.jpg


1.) Activity Junior

 

Az Activity társasjáték töretlen népszerűségnek örvend még napjainkban is. A brand ma már egészen óriásivá nőtte ki magát, és az Activity játékok több kiadásban és formában is megtalálhatóak. Számunkra most a kifejezetten gyerekeknek készült Activity Junior az érdekes, hiszen ezt már 8 éves kortól tudjuk közösen játszani. A feladat és a játékmenet ugyanaz, mint a játék eredeti verziójában, a különbség csupán annyi, hogy a feladványok a gyerekek szókincséhez vannak igazítva. Pozitívum még, hogy nem feltétlenül muszáj követnünk a hivatalos játékszabályt, sőt, csupán a kártyákon lévő feladványokkal is játszhatunk tábla nélkül. Vágjunk zsebre néhány kártyalapot, amiket akár utazáskor is magunkkal vihetünk, és csak a móka kedvéért játsszunk közösen 1-2 gyors feladványt! A szabad játékkal ráadásul mindenki abban jeleskedhet, amiben a legügyesebb: a kiválasztott szót szabadon lerajzolhatja, körülírhatja vagy elmutogathatja.

activityjunior.jpg

 

2.) UNO

 

Az UNO kártyajáték is beszereszhető Junior verzióban, de már az eredeti játékot is 7 éves kortól lehet játszani. Nem csak szórakoztatóan idegőrlő, amikor már végre egyetlen lapunk van és sokadjára kell ráhúznunk, de a gyerekek számára remek gyakorlás is a színek és a számok elsajátításának tökéletesítésére. Bármelyik otthoni hétvége vagy közös kirándulás alapkelléke, hiszen nem csak helytakarékos, de olcsó is és bármilyen korosztály megtalálja benne a szórakozást. Az UNO Junior annyiban különbözik, hogy a kártyalapokat mókás állatfigurák teszik barátságosabbá, és segítenek a színek valamint a számok elsajátításában is. Az UNO játékszabálya pedig végtelenül egyszerű, még a kisebbeknek sem okoz nehézséget a játékmenet értése.

 

uno_1.jpg

 

3.) Családi játékgyűjtemény

 

Egy családi játékgyűjtemény voltaképpen kihagyhatatlan tagja az otthoni játékhadtestnek. Már nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy-egy ilyen kollekcióhoz, és rengeteg típusból választhatunk. Általában az összesben ugyanazok a játékok vannak benne, csak a formatervezés más, illetve a játszható játékok mennyisége. Az esetek többségében 100, 200 és 300 játékos dobozokat fogunk találni. Gyakorlatilag közel az egész éves társasjáték igényünket le fogja fedni egy ilyen készlet, de úgy, hogy még a nagyszülők is aktív részesei lesznek a közös játéknak. Az ilyen szettekben hellyel-közzel az alábbi játékok vannak benne:

  • sakk
  • dáma
  • ki nevet a végén
  • létrák és kígyók
  • kínai dáma
  • toronyépítő
  • amőba.

Ezeket a gyűjteményeket úgy kell elképzelni, hogy a rendelkezésre álló alapjáték táblákat nagyon sokféle módon és szabály szerint lehet használni, ezzel is újabb játékokat generálva. Ha szeretnénk izgalmasabbá tenni a délutánokat, akkor írjunk fel néhány játékot kis cetlikre, aztán pedig sorsoljuk ki, hogy aznap mivel fogunk közösen játszani!

csaladi-jatekgyujtemeny.jpgtarsasjatek-piatnik-jatekgyujtemeny-200-tarsasjatek-mania.jpg

4.) Brainbox Családi Társasjáték


A közkedvelt Brainbox társasjáték újabb kiadása kifejezetten családi verzió. Ebben már nem csak kérdéskártyák vannak, hanem egy játéktábla is, amin előre haladhatunk a győzelem felé. A Brainbox játékszabálya a memóriát teszteli a legjobban. Fél percünk van a kérdéskártyák rajzolt oldalát alaposan megnézni, dobni a kockával, majd a kártya hátoldalán lévő kérdések közül válaszolni arra, amelyiknek a számát kidobtuk. A Brainbox családi verziójában összesen 160 agytornáztató kérdéskártya van, és akárcsak az Activity esetén, itt is elzsebelhetünk alkalmanként néhány kártyát, amiket például utazás közben a kocsiban is bevethetünk.
A Brainbox sorozat játékaiban azt szerethetjük még, hogy akár egyedül is lehet vele játszani, ha a gyerek már magabiztosan tud olvasni. Ezzel nem csak egy esetleges vészhelyzetben tudjuk őt lekötni, hanem remek lehetőséget adunk az olvasás gyakorlására is, ráadásul okos, intelligens módon fejleszthetjük a memóriát, probléma megoldó képességet, kombinációs készséget, rugalmas gondolkodást, koncentrációt, megfigyelő képességet, megosztott figyelmet, tudásszerző képességet és az önálló feladatmegoldást is.

brainbox-csaladi-tarsasjatek.jpg

5.) Dobble


A Dobble társasjáték nevét a játék mechanizmusáról kapta: dobd le (a korongot)! Nagyon leegyszerűsítve... Ez a gyors tempójú játék még a felnőttek számára is kihívást jelent, hiszen a nagy kapkodásban könnyedén félrenézhetjük még az egyszerűnek tűnő mintákat is. A játék lényege, hogy a dobozban található 55 korong közül bármely két lapon csak egyetlen azonos figura szerepel, ami ha a kezünkben van, elsőként kell ledobnunk az asztalon lévő kupacba. Ha szeretnénk néhány könnyed és nevetéssel teli percet csempészni a napunkba, a Dobble kitűnő választás lesz. Ebből a társasjátékból is többféle változat létezik: a Dobble Junior ábrái egyszerűbbek és 3-4 éves kortól lehet már vele játszani. A Dobble Animals pedig igényesen rajzolt állatfigurás korongokat tartalmaz. A Dobble Beach pedig vízálló, ezért utazáshoz és nyüstöléshez is kifejezetten ajánlott. Ezt a játékot is több szabály alapján lehet játszani, akár saját, otthoni szabályok is kitalálhatóak hozzá, de a doboz tartalmaz instrukciókat, amik alapján mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

dobble-junior.jpg

 

Te melyik játékot próbáltad már az 5 közül? Írd meg nekünk kommentbe, hogy melyiket miért (nem) szeretted, vagy szavazz a kedvencedre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pindursztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8113951694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása