Pindurok élete, gondolatai és az őket körülvevő játékok

Pindur Sztorik

Nézd milyen házat épített ez a kisfiú!

Ha megnézed, te is ilyet szeretnél majd

2018. március 28. - Játékok

Egy jó tanács amit a fiús anyukáknak mindenképpen meg kell szívlelnie! A sok szeretet mellett amit árasztunk a gyerekek felé, a mi picikéink egyszer felnőnek, és ha igazán férfias férfit szeretnénk belőlük nevelni, nem csak a sportot kell erőltetni. Mi az amit mi, törékeny nők elvárunk a férfiaktól? Többek között, hogy minden ház körüli szerelgetést, barkácsolást, csiszatolást lehetőleg nélkülünk oldjon meg csendben és mihamarább. Na most sem a barkácsolás, sem a műszaki szem nem feltétlenül születik az emberrel, azt is meg kell tanulni. 

 

nyitokep.jpg

 

A barkácsolás

Már egészen kicsi kortól a dühöngő nevű kalapácsolós játékkal és a szerelős vagy szerszám készletekkel megkezdődik a fiúk összeismertetése ezzel a tevékenységgel. Bár a panelben, városokban a gyerekek nem feltétlenül találkoznak napi szinten a szerszámos ládával, nem árt megtanítani nekik a szerszámokat, mi mire való, hogy működik. (Inkább mi mutassuk meg, hívjuk fel a veszélyekre a figyelmet, minthogy egyedül álljanak neki kísérletezni, de azért a szerszámok ne maradjanak elől, mert még a nagyobb gyerekek is képesek meglepetéseket okozni.) Lehetőség szerint egyedül inkább játék szerszámokkal dolgozzanak. 

A házépítés

Na, ez is olyasvalami, amit elvárunk a férjünktől, párunktól, hogy képben legyen, hogyan kell házat építeni. Neki kell szemmel tartania a kőműveseket, ácsokat, mindenkit - mi majd berendezzük, és behozzunk a házba az otthon melegét.

Készítsük fel fiainkat a nők elvárásaira

Sok szülő úgy véli, hogy a fiúknak nem kellenek kreatív játékok, mert azok lányosak, nem kötik le őket. Szeretnénk ezt megcáfolni néhány indokkal. A kézműves tevékenység nem csak a lányok elfoglaltsága. No nem, a fiúknak nem kell barátság karkötőt fonni, de vannak olyan elfoglaltságok, amiket nem jó, ha kihagynak. Kezdjük például a rajzolással, ami az alapja az írásnak, később a műszaki rajznak, tervezésnek. Biztos jó ötlet a rajzolást a lányos tevékenyék közé sorolni?

A következő a vágás, ragasztás és az alkotás. Valóban csak a lányoknak okoz örömöt, ha valamit készítenek? Ó, dehogy! A produktum előállítása minden embernek örömet tud okozni, az alkotás öröme olyan elégedettséget érzést tud kelteni bennünk, mint semmi más.

A Pindur Sztorik blogban ma egy Walachia faház makett került terítékre. Tipikusan egy barkácsolós-építős játék, ami fiús, kisebb-nagyobb fiúknak is remek szórakozás. Akár apukákkal közös hobby is lehet.

A PindurSztorik vlogban Andris Nimródnak mutatja meg első házépítő barkácsolós játékát egy nyári felvételről. Nekünk azt is elárulta, hogy Nimród a kistesó azért nem volt a videón, mivel a ház alvásidőben épült. Ó, bárcsak a való életben is minden ilyen flottul menne! �

 

1_1.jpg

 

Jól látszik a videón is, hogy nem csak télen lehet és kell kézügyesség fejlesztő tevékenységet találni a gyerekeknek, hanem a nyári szünetben is be kéne iktatni 1-1 rajzolást, vágást, ragasztást, bármit. Már csak azért is, hogy ne essenek ki a ritmusból, mire kezdődik az új ovi/suli szezon.

2.jpg

Ezek a közös tevékenységek elmélyítik a kapcsolatot, sok nevetésre, tanulásra adnak lehetőséget. Fárasztó, igen, egy kisgyerek mellé leülni, egyszerűbb ha a tévét nézi vagy telefonál, de ez a pici idő, amit ráfordítunk sokszorosan megtérül. Megtérül ott, amikor építés közben mesélni kezdi a gondolatait. Megtérül ott, amikor az iskolában megdicsérik a kézügyességét, végül ott amikor az arcára kiül az elégedettség, amikor végig néz azon, amit csinál, és mi átérezzük és vele örülünk.

 

3.jpg

A Walachia fajátékoknál a nehezebb készleteknél már előkerül a kalapács, és a smirgli is. Az egyszerűbb készletekhez elég egy papírragasztó és olló, valamint egy anyuka, aki elmagyarázza, hogy hogyan kell értelmezni a 2 dimenziós rajzot, és hogy lesz belőle egy 3 dimenziós faház. 

 

4_1.jpg

Mindenesetre minden tiszteletünk Andrisé, mivel ez a játék egyébként inkább iskolásoknak való, mégis megcsinálta, kitartott, és az eredmény gyönyörű lett.

 

5_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pindursztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9113781834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása