Pindurok élete, gondolatai és az őket körülvevő játékok

Pindur Sztorik

Flow Rings - Megőrülünk érte... vagy tőle?

2018. május 30. - Játékok


2017-ben, amikor már a csapból is a Fidget Spinner folyt, csak reménykedhettünk abban, hogy a sokszor versengésbe átcsapó érdeklődés előbb-utóbb alábbhagy, és az őrület a feledés jótékony homályába merül. Az emberek, a szülők többsége már akkor is a fejét vakarta, hogy az értelem legkisebb szikráját is megtalálja a csapágyas kütyüben, és bár a művelet sikertelennek bizonyult, szinte mindenki azon kapta magát, hogy egy ártatlan pillanatban már az ujjai közt forgatja a csapágyas kütyüt.

 

banner_fb_blog.jpg

 

Azt érdemes már az elején leszögezni, hogy gyűjtögetési és versengési mánia mindig van. Legyen szó akár matricákról vagy chipszes megeleptésajándékokról, a gyerekek közt minden generációban felüti a fejét a "kell" és a "muszáj". Szülőként örülhetünk, ha ez a hobbi csupán versengés, szerencsésebb esetben pedig még csak egészségtelen étkezéssel sem kell összekötni a gyerek közösségi státuszát. A különféle "ügyességi" kütyük pedig még mindig az értelmesebb kategóriába tartoznak, hiszen valamelyest aktivitást igényelnek a játékos részéről - ilyen például a fidget spinner vagy a peonza -, és ha kellően nyitottak vagyunk, még mi magunk is lelhetünk benne némi szórakozást.

Mi az a Flow Rings?


Röviden egy olyan, egymásba gyűrűző karikákból álló játék, ami képes a végtagjainkon vagy bármilyen egyenes felületen látványosan gurulni. A vele való játék kellemesen fura érzés a bőrnek, és ha kellően elszántak vagyunk, még haladóbb trükköket is megtanulhatunk vele. A lendeületet kihasználva feldobhatjuk a levegőbe és a másik kezünkkel vagy lábunkkal "kaphatjuk" el úgy, hogy nem szakítjuk meg a (Csíkszentmihályi után szabadon) "flowt". Megmutatjuk videón is.



A legendák szerint az ilyen jellegű játékok kifejezetten jót tehetnek a túlmozgásos gyerekeknek vagy éppen felnőtteknek is. Már a stressz kocka és a Fidget Spinner is ezzel a magyarázattal épültek be a köztudatba, de erre tudományos bizonyíték aligha van. A játékboltokban azonban sok olyan pedagógus megfordul, akik sérült  vagy speciális igényű gyermekek számára keresnek apróság jellegű játékokat. A tapasztalatok szerint ezek a gyerekek olyan játékokkal szeretik elfoglalni magukat, amik színesek, villognak, valamilyen csörgő-zörgő hangot adnak, vagy állandó mozgásban vannak. Persze az sem árt, hogyha ez a játék mindemellett kellően strapabíró is, és már túlmutat a hasonló kaliberű, kisbabáknak szánt játékokon. A Flow Ring és a többi kütyü ezeknek az igényeknek több szempontból is eleget tesz.

Emellett vannak olyan emberek is, akik életkortól függetlenül állandóan matatnak valamivel, dobolnak a kezükkel-lábukkal, apró tárgyakat piszkálnak szinte már tudattalanul. Őket egészen biztosan érdekelni fogja egy hasonló játék, hiszen lehetőséget ad a kéz relatíve hasznos lefoglalására még beltérben is, hiszen a gyűrűket összefogva csörgethetjük, zörgethetjük a fém játékszert. Kiegészítő "kezelés" lehet bármiféle leszokás mellé, legyen szó például a dohányzársól vagy a körömrágásról is. Ha a helyzetünk megengedheti magának, egy stresszes pillanatban vagy izgulás, drukk esetén még mindig jobban leköt valami olyasmi, amire koncentrálni is kell valamelyest, mintha a fülhallgatónk kábelét csavarhatnánk az ujjaink között.

Azt sem tartjuk kizártnak, hogy a hóbort nagyobb méreteket öltsön a jövőben. A különleges és betanulható trükköknek köszönhetően akár olyan eszközök mellé is betársulhat kiegészítőként, mint az ördögbot vagy bármilyen akrobatikus performansz, ami a látványra alapoz. Kombinálhatjuk akár zenés koreográfiával, vagy űzhetjük majd úgy, mint a babzsák focit, ahol akár egyediben, akár párban még versenyekre is benevezhettünk, ha kellően felkészültnek éreztük magunkat. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy a flow rings nem feltétlenül a gyerekek játéka lesz, hiszen a kalandvágyó, az ilyenekben egyébként is érdekelt felnőttek is megtalálhatják benne a csodát.


Persze ezek sem kizárolagosságok, mert gondolhatjuk azt is, hogy egy újabb, teljesen felesleges pénzkidobással állunk szemben. A fenti, teljesen szubjektív tippjeinken kívül mi sem tudjuk, hogy miért lehet óriási buli egy ilyen játékkal játszani, és nyilván, akinek nem inge, az nem veszi magára. Mindannyian emberből vagyunk, és többségében szeretjük értelmes(nek titulált) dolgokra elkölteni a pénzünket. Bár szerintünk mindennek van értelme, ami legalább egyszer megnevettet minket, és az ilyen furcsa, talán sokszor idegen érzetet keltő játékok egészen biztos, hogy alkalmasak erre a feladatra.

 

Szavazz!

A bejegyzés trackback címe:

https://pindursztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6314002958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása